Tegyük fel, éppen most vásároltál egy gyönyörű szép keményfa bútort, ami éppenséggel lehet teakfa is vagy esetleg más magas minőségű keményfából, ami egyaránt alkalmas beltéri- és kültéri használatra is, és már azon töröd a fejed, hogyan ápold ezt az értékes bútort/fát. Valószínűleg arra jutsz, hogy a teak-olaj természetesen a legjobb megoldás, hisz a gyártók is ezt javasolják, vagy hallottál már néhány jó dolgot a Tung olajról vagy Dán olajról, de nem vagy biztos, mi különbség és melyiket lenne jobb használni a te esetedben. Nos, akkor járjuk körbe ezt a két nagyszerű anyagot, nézzük meg különbségeket, hogy könnyebben tudj dönteni.


 
Először is tisztázzuk,mi is a Tung olaj és Dán olaj. Legtöbb esetben az az érzésünk lehet, hogy az elnevezés csupán marketing szempontokat követ a jó hangzás és az eladhatóság miatt. Pl. a Teak-olaj nem tartalmaz semmiféle olajat vagy a teakfa bármilyen összetevőjét – Tectona grandis - csak egyszerűen elnevezték teak-olajnak azért-mert teakfa bútorokra használjuk, éppúgy, mint a „motorolaj”-at, amit a motorokhoz használunk, vagy mint a „babaolaj”-at amit ugye tudjuk, hol használunk. A Teak-olaj nem a teakfa vagy bármilyen részének préselésével készül, ez igaz az előbb említett másik két olajra is (oops…).

Mi a Tung olaj?

A Tung olajat egy Dél-Amerikában és Kínában honos fa magvából nyerjük ki. A nagy, almaszerű termései nagyon kemény héjú, magas olajtartalmú maggal rendelkeznek. A magokból aprítás után kipréselik az olajat, amely a világossárgától sötétbarna színű lehet. Színétől függetlenül a faolaj tiszta, áttetsző; +5 °C alatt kezd dermedni, de melegítés hatására ismét folyékonnyá válik. Jellegzetesen kellemetlen szagú, erősen viszkózus anyag. A faolaj vékony rétegben a felületre felhordva, elkenve nagyon gyorsan szárad, sokkal gyorsabban, mint a lenolaj, nem áttetsző, hanem matt, sajátos, jégvirágra emlékeztető struktúrával.  A faolajat csaknem kizárólag a festékipar használja. Kínában hajók tömítésére, fa és szövetek impregnálására használják. Keményebb, vízállóbb felületet ad, minta lenolaj. 

Hogyan használjuk a Tung olajat?

100%-os tisztaságú tung-olaj természetes faolaj egy toxinmentes termék. Kiválóan alkalmas játékokra és élelmiszerek közvetlen közelében található felületekre. Ideális konyhai bútorokra és nagy értékű beltéri fa berendezésekhez. Rendkívül tartós bevonatot képez a felületen, ami ellenáll a víznek, alkoholnak, olajoknak. A tung olaj nem a fa felületén képez védőbevonatot, hanem annak szerkezetébe beivódva magát a fát keményíti meg.

Egy ecset vagy rongy segítségével vigyük fel. A munkafolyamat megkönnyítéséhez az első két réteget hígítsuk terpentinnel (50%). Hagyjuk az olajat kb. 20-30 percen keresztül a fa pórusaiba beszívódni, majd távolítsuk el a felületen hátra maradt olajat egy tiszta puha pamut rongy segítségével. Várjunk további 24 órát minden további kezelés előtt. Kb. 24 óra elteltével az utolsó felhordás előtt töröljük le a felületet egy ronggyal, a száradási folyamatot elősegítendő. Érdemes minimum 4 réteget felvinni, kültéri bútorok vagy porózus felületek esetében akár még több réteget is. A tökéletes felület elérése érdekében minden felvitt réteg után egy"0000" finomságú acélgyapot segítségével csiszoljuk át a kezelendő felületet. Kissé időigényesnek tűnik a kezelés folyamata, de a végeredmény kárpótol bennünket a befektetett energiáért.

Mi a Dán olaj?

Nos, a termék, melyet Dán olajnak hívnak, mint ahogy azt már sejtitek, nem kedves dán barátaink alapján nevezték el. A Dán olaj Tung olajat és speciális összetevőket tartalmaz, tehát nem tiszta olaj, hanem egy keverék, mely mélyen a fa belsejébe szívódik és egy kemény tartós vízlepergető felületet biztosít száradás után. Minden típusú fára, valamint furnérozott faanyagra az első beeresztéstől a végső kezelésig használhatjuk. Ideális asztalok, székek, fa bútorok, ajtók, ablakkeretek, fa munkaasztalok kezelésére kül- és beltérben egyaránt. Nem hagy fényes felületet, ezáltal nem karcolódik és nem repedezik meg. A Dán olajkiválóan alkalmas továbbá esztergált fafelületekhez is.

Dán olaj használata

Kültéren, valamint kezeletlen fa esetében minimum 3 réteg felhordása javasolt. Rendszeresen érdemes utána olajozni, különösen a függőleges és időjárásnak kitett felületeket. Egy puha rongy vagy ecset segítségével a felületen gazdagon oszlassuk el az olajat. A felületen hátra maradt olajat néhány perc után töröljük le. Abban az esetben, ha fa felülete túl fényesnek tűnik, csiszoljuk át 00 vagy 000-ás finomságú acélgyapottal. Száradási ideje kb. 4 - 8 óra a hőmérséklet és a levegő páratartalom függvényében.



Összefoglalva a Tung olaj és a Dán olaj tulajdonságait, elmondhatjuk, hogy mindkét olajat az idő múlásával érdemes újra használni a fa felületén, hisz semmi sem örök és a fa amúgy is egy lélegző, élő struktúra, ami állandó ápolásra szorul, viszont aki emellett dönt, a fa meghálálja a törődést és sokkal hosszabb időn keresztül nyújtja az elvárt esztétikai élményt. Közös az olajokban, hogy technológiájuk alapján hasonlóan több rétegben kell felhordani, és a száradási idő is lényeges a következő réteg felhordása és a végeredmény szempontjából. A Tung olaj adja a legjobb megoldást kültérre, azonban minden olaj esetében természetesen figyelembe kell venni a külső körülményeket, az időjárás jellegzetességeit, a napsütés és az UV sugárzás, valamint a páratartalom mennyiségét.
Kapcsolódó termékek